FAQ

Algemeen

Zonnepanelen zetten licht van de zon (daglicht) om naar elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, die weer bestaan uit twee laagjes silicium. Als de zon op deze zonnecellen schijnt, ontstaat er tussen deze lagen elektriciteit. Om deze elektriciteit in uw huis te kunnen gebruiken heeft u een omvormer nodig. Deze brengt de stroom naar de meterkast en zet het om in wisselstroom. Via de omvormer komt de elektriciteit in de meterkast en is het in uw huis te gebruiken.
Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Een omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet naar bruikbare wisselstroom. De meeste huishoudelijke apparaten werken namelijk op wisselstroom (230 volt). De omvormer is dus van essentieel belang voor het functioneren van uw zonnesysteem.

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft hangt af van meerdere factoren:

1. Uw stroomverbruik

Een gemiddeld gezin gebruikt zo’n 3500 kWh per jaar, maar dit hangt natuurlijk helemaal van uw situatie af. Heeft u veel zuinige apparaten in huis en bent u overdag weinig thuis? Of misschien heeft u juist veel apparaten in huis die veel stroom vragen, zoals elektrische kachels, een laadpaal, jacuzzi of airconditioning. Het handigst is daarom om aan de hand van uw energierekening te bekijken wat u de afgelopen 3 jaar aan energie heeft verbruikt. Een gemiddelde hiervan geeft een goed beeld van uw verbruik. 

Op basis van het hierboven genoemde gemiddelde verbruik zal een gemiddeld huishouden (2-4 personen) tussen de 10 en 14 zonnepanelen nodig hebben. Onze adviseur bespreekt echter uitgebreid uw situatie met u, voor wij aan de slag gaan met een offerte.

2. Vermogen en soort zonnepanelen

Hoeveel vermogen uw zonnepanelen opleveren, verschilt per type paneel. Als we het hebben over het vermogen van een zonnepaneel, gaat het altijd over de maximale opbrengst van het paneel in optimale omstandigheden. Dit betekent dat het paneel geen of weinig schaduw vangt, in een perfecte hoek ligt, en het goed weer is voor zonnepanelen. Vaak is deze indicatie dus niet gelijk aan de energie die het paneel daadwerkelijk opwekt.

3. Oppervlakte, type en hellingshoek/richting dak

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen we kunnen plaatsen, kijken we naar de dakconstructie en de oppervlakte van uw dak. Een zonnepaneel neemt ca. 2m² in beslag. 

Om de beschikbare oppervlakte van uw dak te bepalen houden we uiteraard rekening met bijv. een schoorsteen, dakranden en schaduwval. Schaduwval van bijvoorbeeld een boom heeft invloed op de hoeveelheid zon die een zonnepaneel opvangt. Indien er geen ruimte op uw dak is om de schaduw te vermijden dan bekijken we hoe u met de juiste omvormer toch nog steeds optimaal kunt profiteren van zonne-energie.

Ook de richting en het type dak, hellend of plat, spelen een belangrijke rol bij het rendement van de zonnepanelen. De ideale hellingshoek is 36 graden, bij die hoek wekken zonnepanelen de meeste stroom op. Een zonnepaneel dat richting het zuiden ligt, met een hellingshoek van 30 tot 50 graden levert altijd meer op dan een paneel dat richting het noorden ligt. Bij het bekijken van uw dak gaan we altijd uit van de gunstigste indeling van het dak van uw woning i.c.m. de esthetische manier van plaatsen en natuurlijk uw persoonlijke wensen. Hier passen wij het systeem en dus ook de offerte op aan.

Installatie

In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren, tenzij u woont in een monumentaal pand. Wel moeten altijd de regels worden nageleefd en is het belangrijk dat uw buren geen last ondervinden van uw zonnepanelen, zo mogen de panelen bijvoorbeeld nooit uitsteken over de dakrand en dient de omvormer zich binnen uw woning te bevinden. Indien de zonnepanelen op een schuin dak worden geplaatst dienen ze daarnaast de hellingsgraad van het dak te volgen. Onze adviseurs zijn altijd op de hoogte van deze regels dus zullen hiermee rekening houden bij het opmaken van de offerte.
Zonnepanelen kunnen op platte en schuine daken worden geïnstalleerd, zolang de dakconstructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te kunnen dragen. M.a.w. het dak moet voldoende draagkracht hebben om het systeem te kunnen dragen. Bij zeer oude daken kunnen hier twijfels over bestaan, in de meeste gevallen is dit echter geen probleem. Hoeveel gewicht een dak mag dragen, hangt af van de manier waarop en met welke materialen een dak gebouwd is. Vaak is een bouwkundig adviseur de juiste persoon om precies te berekenen wat een dakconstructie kan hebben.

Toch zijn er enkele uitzonderingen: zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een rieten dak, of op een plat dak waarbij zachte isolatie is gebruikt als dakbedekking. Plaatsen op een dak dat asbest bevat kan wel, maar alleen indien de kabeldoorvoer in het dak niet door ons gemaakt hoeft te worden. Indien uw dak onderhoud nodig heeft, bijvoorbeeld door losse of gebroken dakpannen, is het uiteraard aan te raden dit eerst te laten repareren en daarna pas de zonnepanelen te laten installeren. 

Twijfelt u of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan, onze adviseurs bekijken dan samen met u ter plaatse de situatie.

Nadat alle details besproken zijn en de offerte door u is goedgekeurd, plannen wij samen met u een dag in voor de installatie. KSCN Solar System werkt met een vast gecertificeerd montageteam en onze monteurs zorgen ervoor dat de installatie veilig en professioneel wordt uitgevoerd. Op de dag van de installatie nemen onze monteurs het hele proces nog eens met u door zodat u direct eventuele vragen kunt stellen.

De werkzaamheden vinden gelijktijdig op het dak en in de woning plaats. Na afronding van de werkzaamheden nemen we alles nog eens met u door en checken samen met u of alles naar behoren werkt. De monteur geeft uitleg over de werking van het systeem en tips voor het onderhoud van uw zonnepanelen. Wij zorgen er verder voor dat u zo min mogelijk last heeft van de werkzaamheden en laten alles weer netjes achter, zoals het hoort!

De installatie kan bijna altijd binnen één dag worden afgerond, zodra de monteurs uw woning hebben verlaten kunt u dus direct profiteren van de voordelen van zonne-energie!

In bijna alle gevallen liggen de zonnepanelen binnen één dag op uw dak! De tijdsduur van de installatie van zonnepanelen blijft natuurlijk afhankelijk van het aantal panelen dat geplaatst moet worden. Onze adviseurs kunnen u hierover meer vertellen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Financieel

Er zijn verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening biedt u de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren. Met de Energiebespaarlening kunt u ook zonnepanelen financieren. 

De aanschaf van zonnepanelen kunt u daarnaast meefinancieren in de hypotheek van uw woning. U krijgt dan weliswaar te maken met hogere hypotheeklasten, maar betaalt iedere maand wél minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van uw huis. Hoeveel u extra kunt lenen, hangt af van welke maatregelen u neemt.

Bij het afsluiten van uw hypotheek mag u extra lenen voor energiebesparende maatregelen: namelijk tot 106 procent van de marktwaarde van de woning, met een maximum van € 9.000 euro. Let op; dit mag alleen als u:
  • een energiezuinige woning koopt;
  • energiebesparende maatregelen treft, zoals: zonnepanelen, dakisolatie of een (hybride) warmtepomp.

Heeft u hulp nodig bij het financieren van uw zonnepanelen? Geef dit tijdens het vrijblijvende adviesgesprek aan bij onze adviseurs. Wij denken graag met u mee om tot een oplossing te komen!
Sinds 20 juni 2013 kunt u als consument de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Het terug vragen van de btw op zonnepanelen dient u wel binnen 6 maanden na het jaar waarin u de panelen heeft aangeschaft te doen. Schaft u vanaf 1 januari 2023 zonnepanelen aan? Dan hoeft u hierover zelfs helemaal geen btw meer te betalen. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening biedt u de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren. Met de Energiebespaarlening kunt u ook zonnepanelen financieren. 

Soms zijn er daarnaast per gemeente nog wel subsidies beschikbaar. Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer om te kijken of en welke subsidies er mogelijk zijn in uw gemeente.
Het kopen van zonnepanelen is een investering, maar wel een investering waardoor uw energierekening direct omlaag gebracht wordt. Op die manier wordt de investering dus weer terugverdiend. Na deze terugverdienperiode heeft u nog jarenlang gratis zonnestroom, zonnepanelen hebben namelijk een levensduur van ca. 25 jaar! De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is tussen de 5 en 8 jaar.

De terugverdientijd van zonnepanelen is niet voor iedereen hetzelfde. Verschillende factoren zijn van invloed op de terugverdientijd, zoals:
  • Totale aanschafkosten van het zonnepanelensysteem
  • Stroomkosten
  • Vermogen van de zonnepanelen
  • Opbrengst van de zonnepanelen (ligging, zonuren, hellingshoek etc.)

Onze adviseurs rekenen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek graag uit wat uw geschatte terugverdientijd is!
Zonnestroom die u zelf niet verbruikt, wordt terug geleverd aan uw elektriciteitsnet. Door de zogenoemde salderingsregeling krijgt u daar net zoveel voor als u zelf betaalt voor de stroom die u afneemt. U mag die stroom dus wegstrepen (salderen) tegen de stroom die u afneemt van het energiebedrijf. Deze salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan maar zal in de toekomst worden gewijzigd. De regering wil per 1 januari 2025 beginnen met de afbouw van de regeling.